Renski rizling

6.99

Renski rizling ima najboljši dom prav v okolišu – Štajerska Slovenija. V drugih deželah sveta jo imenujejo samo Riesling, saj laškega rizlinga ne poznajo. Ime je dobil po tem, da se jagode rade osipajo (rieseln). Sorta dozori pozno v jeseni in zahteva od nas kot vinogradnikov veliko pozornosti in potrpežljivosti. 

Renski rizling velja za pozno sorto, saj zori v začetku oktobra in ponuja široko paleto vin, ki po okusu in cvetici lahko varirajo vse od suhega živahnega mladega vina, do polnega težjega vina s plemenito sladkobo. Značilnosti vina pa so odvisne predvsem od načina in določitve časa trgatve. 

 

Kategorija:

Opis vina

Vino renskega rizlinga navdušuje že kot mlado vino, najboljšo aromatičnost pa naš renski rizling doseže v roku leta ali dveh. Vinogradi, kjer imamo posajeno to sorto, stojijo na imenitnih  peščenih legah. Tla so zelo zdrava, obenem pa se nahajajo na dobro prevetreni legi, zato k sreči nimamo težav z razvojem bolezni. Kot vinogradnikom in vinarjem, nam je to še posebej pomembno, saj smo se zavezali k čim bolj naravnemu negovanju naših trt.

Tudi v kleti je renski rizling deležen posebne pozornosti – drozgo maceriramo in hladimo, vrenje nato poteka v nerjavečih posodah, vino pa nekaj časa zori na finih drožeh.

Barva naših renskih rizlingov je atraktivna, živahna, navadno zelenkasto-zlatih tonov, v starejših letnikih pa dobi izrazito noto starega zlata. Včasih pridelamo sveža vina  mladostnega sloga, določeni letniki pa dajejo tudi pozne trgatve, izbore ali še kaj več.

Vonji naših rencev so izrazito sadni (marelica, kutina in agrumi), zaznati pa je mogoče tudi nadih po zelenem. V okusu je sadnost še bolj poudarjena, zeliščne note pa poskrbijo za dobršno mero pikantnosti. V mladostni fazi pridelamo vina srednjega telesa, zato pa so sveža, z živahno kislino, sočno in polno vino, ki kar kliče po druženju s širokim izborom jedi tako iz lokalne kot tudi svetovne kulinarike.

Priporočamo v kombinaciji:  s testeninami, perutnino, pečeno zelenjavo, kašo, pečenimi in kuhanimi ribami, za ljubitelje azijske in arabsko-izraelske kulinarike.

Temperatura serviranja:     10–14º C

Lastnosti vina

Sortna sestava:
Renski rizling
Vinar:
Vinarstvo Šoštarič – Milan Šoštarič
Okoliš:
Štajerska, Slovenija, Srednje Slovenske gorice, občina Jursinci, terase z osojno lego.

Letnik:
2019
Slog vina:
polsuho
Stil:
mirno vino
Telo:
srednjega telesa
Alkohol:
11,5%
Prostornina:
0,75 L

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Renski rizling”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja